Låt storregionen Norrland bli ett eget land

Omkring 1.2 miljoner människor bor i Norrland. Ett område ungefär lika stort som Storbritannien (större än länder som Danmark, Island, Schweiz, Nederländerna, Belgien – ja faktiskt mycket större än dessa fem länder tillsammans). Och i förhållande till befolkningen har Norrland mycket stora naturrikedomar i form av skog, malm, elproduktion, naturupplevelser med mera. Samtliga Norrlandslän har högre varuproduktion per person än resten av Sverige tack vare elproduktion, massaindustri, gruvbrytning och elintensiv tillverkningsindustri.
Tyvärr hånas ofta norrlänningar och urinvånarna av sörlänningarna som inte visar någon respekt för de rikedomar som ges dem till skänks eller tacksamhet för den utsugning av naturrikedomar som konstant sker. 
Vi har vårt land, och med det även möjligheten att frambringa en nation med en av de högsta levnadsstandarderna i världen. Nu har de styrande i söder mer eller mindre bestämt att Norrland ska bli en storregion. Låt oss ta nästa steg på en gång och skapa ett fantastiskt land. Ett land där vi kan ta hand om våra gamla och sjuka, underhålla vägnätet, se till att apotek, posten och bankerna finns där för oss medborgare. Ett Norrland!

Annonser

32 reaktioner på ”Låt storregionen Norrland bli ett eget land

 1. Bra skrivet!

  Men angående ”storregionen” så måste den omfatta hela Norrland. Hälsingland och Gästrikland måste vara med annars förlorar vi ekonomiskt viktiga områden: Dessutom måste Norrlands geografiska och historiska gränser respekteras! Norrland ska inte vara som den Karelska Sovjetrepubliken vars gränser ändrades flera gånger på order från diktaturen i Moskva. Norrlands historiska och geografiska gränser ska respekteras. Inga Stockholmsbyråkrater ska bestämma hur en norrländsk region ska se ut.

  Liked by 2 people

   1. Vill nog svara lite emot. Att de har allt detta beror på företag i söder. Där av har de inte själva byggt upp infrastrukturen utan fått mycket hjälp. Tycker skall de bli ett eget land skall de företag som hör till Sverige ( elbolag) och gruvindustri ta bort sina företag 😉 Så får vi se vad Norrland har eget. Öl? Och renar..

    Gilla

   2. Hej Doddel!
    Jag förstår nog inte riktigt hur du menar. Menar du att t.ex. gruvföretagen i norr ska ta bort sin verksamhet från Norrland? Gruvorna går ju inte att flytta – vill man bryta malm måste man göra det där gruvan finns. Det enda rätta är väl att företaget som bryter malmen ut gruvan betalar skatt där gruvan ligger? Du får gärna förtydliga hur du tänker 🙂

    Liked by 1 person

 2. Detta är en tanke som attraherar och därför gick jag med i Facebookgruppen Republik Norrland. I samband med detta skickade jag dem ett mail med frågor som skulle bevisa att man faktiskt räknat på om det ens är möjligt att bli en republik. I början fick jag inget svar men efter påtryckning kom ett svar om att få återkomma med svar. Nu har det återigen passerat tid och svaren uteblivit.

  Anledningen till att jag söker svar är för att se om de bara är en romantisk tanke utan någon som helst substans eller om det faktiskt finns en chans att stå på egna ben. Mitt intresse är seriöst och jag har även frågat om gruppen har ett säte någonstans där arbetet bedrivs. Inget svar på det heller.

  Så, min fråga till dig är – har du räknat på om det rent ekonomiskt går ihop med den lilla skara människor som utgör skatteunderlaget? Av dessa 1,2 miljoner människor, hur många förvärvsarbetar? Kan den skatt vi drar in verkligen finansiera vård, skola, omsorg, pensioner, barnbidrag, finansieringar av tågnätet, underhåll av vägar med mera? Hur högt ska skattetrycket vara för att få ekonomin att få ihop?

  Du får gärna maila mig om du är seriösare än vad Facebookgruppen verkar vara.

  Med vänlig hälsning,

  Liked by 1 person

  1. Hej!
   Nix, jag har inte räknat på det. Jag har bara läst om det översiktligt på nätet. Må hända är det bara en dröm, men med tanke på att exempelvis Island bara har ca 300 000 invånare och inte i närheten av de naturresurser vi har, och ändå lyckades vara världens främsta välfärdsland under många år, så tycker jag Norrland borde ha en vettig chans. Jag har länge tänkt att Norrland borde bli ett eget land, men de jag pratat med säger att de kan aldrig ske annat än genom våld. Och jag vet inte om ett krig är värt drömmen om ett eget land.

   Liked by 1 person

   1. Eftersom större delen av Sveriges naturresurser finns i Norrland så är nog inte ekonomi det största problemet. Jag har tänkt på detta i många år och det som behövs är ett starkt ledarskap. sedan är nog drömmen om ett självständigt Norrland närmare än någonsin.

    Liked by 1 person

   2. Jag tror att den stora ytan blir ett problem. Island är så litet att det är enkelt att hålla med poliser, sjukvård och så vidare men här i Norrland där det kryllar av småbyar med äldre befolkning som kräver stora resurser – det blir det stora utmaningen. Sedan kan vi räkna med att människor antingen kommer att flytta till Norrland för de vill vara med eller att de flyttar från Norrland för att det är tryggare att bo i Sverige. Med andra ord, kommer befolkningen att öka eller sjunka det närmsta året? Sjunker antalet så tvivlar jag på att skatteunderlaget räcker.

    Som någon skrev. Hur börjar vi? Ja, man kan ju börja med att skicka brev eller ställa frågor direkt i facebookgruppen Republik Norrland. Jag har gjort detta men tyvärr inte fått svar. Om vi blir fler kanske de tvingas till att svara. Min förhoppning är att gruppens ägare är kunnig och/eller att det rent av är ett litet parti som ligger bakom gruppen. Då kan man börja där. Då finns en plattform att ta avstamp ifrån.

    Gilla

   3. Ja, men tänk dig då att Island har inga skatteintäkter från någon naturresurs, om man inte räknar turistnäringen. Norrland har rikedomar, i skogen, vattnet, marken. Idag sugs de ut – utländska gruvbolagen är väl det värsta exemplet på det – och nära inget kommer åter i form av skatteintäkter. Förstå vilka summor det handlar om.
    Gällande Facebookgruppen så tror jag att den består av drömmare precis som du och jag, inget parti, men det vore intressant att veta om det finna planer på det?

    Gilla

  2. Varför skulle det vara ett så stort problem för ekonomin med få invånare ? Ju färre invånare ju lägre utgifter för staten. Om alla pengar från fordonsskatt gick till vägar skulle vi kunna ha betydligt finare vägar än idag trots det kraftigt ökade antalet mil/invånare. Detta eftersom det bara är en bråkdel av pengarna som faktiskt går till vägarna men även för att det finns mycket fler fordon/invånare i norrland. Det är även ofantligt mycket billigare per mil att göra en väg mitt i skogen än genom Stockholm så det blir lite missvisande att jämföra rakt av hur många mil som behövs. Samma sak med vård, skola, omsorg osv varför menar du att det skulle vara större andel norrlänningar som kräver det ? Visst det kan bli lite svårare att hålla sig med bra specialistvård tex men i det mesta minskar ju behovet i lika hög grad som resurserna. Som andra tidigare nämnt har vi ju också gigantiskt mycket mer naturresurser i norrland framförallt räknat per person så varför skulle det vara ett problem att vi är få ? Varför skulle det vara bättre ekonomiskt att vara fler som ska dela på kakan så att säga ? Jag är övertygad om att det överlägset största hotet mot Norrlands ekonomi (om det skulle bli ett eget land) det är det stora antalet politiskt ”röda” ett socialistiskt/kommunistiskt styre brukar ju vara katastrofalt ekonomiskt eftersom ”nån annans” pengar alltid tenderar att ta slut frågan är om vi har SÅ mycket naturresurser.

   Tror inte det finns nån stor seriös organisation/ politiskt parti som verkligen jobbar för det här heller men ekonomin är nog inte största problemet ändå.

   Liked by 1 person

   1. Gällande ekonomin så vet jag som sagt inte om det blir ett problem, det är bara vad jag tror. Därför hade det varit intressant om en nationalekonom hade kunnat räkna på det. Men jämförelsen med Island och dess lilla yta med stora Norrland tror jag inte är jämförbar. Om vi få människor hade bott närmare varandra så hade det säkert inte blivit ett problem, då kan exempelvis en polisstation täcka tre byar. Men så som vi bor i Norrland är det så fruktansvärt långt mellan byarna så vi behöver så många polisstationer för att erbjuda invånarna den trygghet vi alla vill ha och eftersträvar. I och med avståndet mellan oss ökar också utgifterna för skolskjuts, vårdcentraler, läkare och så vidare. Men som sagt, jag vet inte utan detta är bara vad jag tror.

    Sedan har jag för mig att jag läst någonstans att en stor del av befolkningen i Norrland är gamla vilket ökar trycket på att klara pensionerna. Därför är det bra om vi är fler som betalar in skatt. Kanske kan detta klaras med vinster på exempelvis de naturresurser du nämner? Återigen, det vore kul om en nationalekonom hade räknat på detta.

    Jag håller med dig till fullo gällande faran med det röda Norrland. Om det ska gå måste väljarbasen förändras. Synen på invandring från tredje världen måste också ändras. Arbetskraftsinvandring är det som måste gälla från dag ett. Att öppna gränserna för människor som går direkt in i de sociala skyddsnäten och stannar där klarar förmodligen inte republikens ekonomi.

    Gilla

   2. Det vore helt klart intressant att se någon mer seriös beräkning på det. Men om vi tar Polisen som exempel med tanke på hur långt det är mellan dom nu i mer glesbefolkade områden så undrar jag om det verkligen går så mycket fler skattebetalare på varje polis i storstäderna. Och så mycket dyrare per polis blir det inte för att det är små polisstationer än stora. Det är ju inte bara färre skattebetalare /km2 i Norrland det är också ofantligt mycket mindre problem med kriminalitet särskilt räknat per km2 men som jag tror iaf även per skattebetalare. Blir det verkligen så stor skillnad i kostnad för de saker du nämnde ? Vårdcentraler läkare osv varför ska det behöva vara så mycket dyrare för att det är små enheter ? Personalkostnaden bör väl vara ganska samma efter kapacitet eller ? Lokalkostnaderna blir säkert mycket dyrare om man räknar med samma hyra per kvadratmeter som i storstan men det är ju helt fel eftersom det är så mycket billiggare och enklare per kvadratmeter både att bygga och underhålla fastigheter på landet.

    En stor del av anledning till att skolor på landet läggs ned i alla fall här i Skellefteå är det typiska kommunaltänket. Alltså kommunen har ett fastighetsbolag som tar samma hyra per kvadrat av skolor ute i avfolkningsbyar där marken inte är värd nånting och ingen annan är intresserad av att hyra lokalerna jämfört med mitt inne i stan. Man tar till och med betalt för personalparkeringsplatser ute i småbyar där ingen annan skulle komma på tanken. Följden blir att småskolorna läggs ned, fastighetsbolaget står där med tomma lokaler som inte går att hyra ut och kommunen får istället betala för skolskjutsar.

    Om vi nu utgår från att man ska betala marknadsmässsiga priser för lokalhyra kontra verklig kostnad för skolskjutsar med alla skatter borträknat. Blir det verkligen billiggare per elev att bekosta skolgång i storstan vs ute på landet ? Eftersom det är stat, kommun eller i alla fall nån typ av myndighet som ska betala så måste man ju räkna kostnaderna utan skatter eller bidrag.
    Hur mycket mer skulle man kunna få i hyra för en fastighet motsvarande en 100 elevs skola inklusive skolgård och parkeringsplatser i Stockholm jämfört med korpilombolo ? 200000 kr/månad ? Hur långt kan man sjutsa eleverna för det om man slipper betala bränsleskatt moms på bilen osv ?

    Liked by 1 person

 3. Håller med i dina tankar. Dessutom bör man ta ordentligt betalt för den kraft som levereras från älvarna.Vid freden i Brömsebro blev bl.a Jämtland/Härjedalen svenskt. Jag hade varit glad om det fortfarande hade varit Norsk/Danskt

  Liked by 1 person

 4. Självklart bär Norrland sina egna kostnader, och mer därtill. Problemet är var bolagen som plockar ut alla resurser finns. För deras vinster redovisas inte ”för Norrland”, utan i de regioner där bolagen är registrerade. Och det är därmed näst intill omöjligt att få fram siffror för hur mycket som Norrland genererar ekonomiskt. Att skapa en Republik är som alla förstår närmast en utopi. Men tänk om man skulle få igenom att en del av de resurser som utvinns ska stanna/gå tillbaka till den plats där de tas. Då skulle hela Norrland få ett tillskott få skulle kunna drömma om. Se bara på Norge där detta fungerar alldeles utmärkt. Bergen, Trondheim, Tromsö, alla dessa orter har lika, eller tom mer, resurser jämfört med Oslo per capita. Och där finns ingen uppdelning av glesbygd/storstad på det sätt som finns här. För där fattar alla var resurserna finns, och därmed pengarna. Min åsikt, om man vill göra något för HELA Sverige, så är det att jobba för detta. I stället för att knyta näven i byxfickan och gnälla.

  Gilla

  1. Ja, jag har också förstått det som att Norge är ett föredöme i mångt och mycket! Det vore roligt om man kunna locka politikern att ta mer inspiration därifrån

   Gilla

 5. Hej! Har själv funderat på om vi inte borde verka för att Stockholm blir ett självständigt land i stället. Skulle med all säkerhet innebära ett lyft för resten av Sverige om Stockholmsregionen fick betala marknadsmässiga priser för allt de behöver och skatten stannade där nyttigheterna produceras. Östersund med sitt läge i mitten borde bli en bra huvudstad.

  Liked by 1 person

  1. Ingen bra idé då den sörländska överlägsenheten inte bara är påtaglig i Stockholm utan överallt söder om Dalälven. Förslaget skulle bara leda till att Göteborg, Malmö eller någon annan metropol söderut tog över och inget skulle förändras.

   Ett självständigt Norrland är den bästa lösningen.

   Gilla

 6. Ja, det är ju inte precis som att man känner samhörighet med södra Sverige på något sätt alls…

  Gilla

  1. Jag tänker att samhörigheten nog finns kvar och hoppas på en vänskaplig skilsmässa. Jag känner samhörighet med exempelvis alla de nordiska länderna, och kan bara tänka mig vilka kompisar vi kommer fortsätta vara, även om makten över regionen flyttas hit.

   Gilla

   1. Så tänker jag också. Jag tror även att vi kan knyta betydligt närmare band till våra grannar i Finland och Norge.

    Liked by 1 person

 7. Nej till detta! Varför ska just Norrland bli ett självständigt land, då kan väl lika gärna dem i söder som ex Skåne och Göteborg bli ett självständigt land.

  Jag har bott och blivit uppvuxen i Stockholm vilket betyder att de är min hemstad. Sedan flyttade jag till Norrland som barn (12 år) men jag saknar Stockholm för varje dag.
  Mitt mål är att flytta härifrån tillbaka till Stockholm och leva där när jag har åldern inne (när jag är myndig) å då kan inte detta stoppa mig.

  Dessutomr det väl bra för Sverige om det finns så ”fina” naturresurser i Norrland så kan resten av befolkningen också få ta del av sitt land?

  Gilla

  1. Hej Alva!

   Du ska inte känna någon oro! Att åka tillbaka till Stockholm om några år eller njuta av naturen i Norrland kommer du kunna göra även i fortsättningen.

   Skillnaden blir att norrlänningar kommer att få mer att säga till om. Idag är det människor i Bryssel och Stockholm som bestämmer över oss och vi kan inte påverka vilka lagar och regler som ska gälla här. Och ibland blir det problem, för Norrland är ju varken som Bryssel eller Stockholm.

   Dessutom är det så att vi ger mycket pengar till hela vårt land och till EU (Bryssel), men vi får sedan väldigt lite tillbaka för att t.ex. asfaltera vägarna eller se till att det finns tillräckligt med ambulanser.

   Det är det här vi vill ändra på, inte hindra någon från att flytta härifrån eller njuta av naturen.

   Gilla

 8. Ekonomiskt är det nog det minsta problemet om avkastningen från dom stora näringarna skattar i aktuell region. Titta på staten Alaska med liten befolkning och enorma avstånd även med Norrlands mått. De flesta storföretag har sina huvudkontor i Stockholm. Norge är ett annat ex där man skattar i den region man bedriver verksamhet. Med väl utbyggd infrastruktur med möjlighet att pendla med snabbtåg mellan kustkommunerna skulle vara bra för utveckla handeln mellan varor och tjänster. Bor själv i södra Sverige men är från norr. Flyttade till jobb. Tror att norra Sverige har bättre möjligheter än man tror. Storstadsregioner håller ju på att gå under då sociala problem och ohållbara infrastrukturlösningar avlöser varandra. Det är i dessa regioner pengarna går men städerna hinner inte med eller har råd att hantera kostnaderna för samhällsservicen av skola omsorg mm. Tittar man friska ögon är urbaniseringspolitiken som bedrivs i Sverige som att pissa i byxorna. Värmer lite i början sen är det dax och fixa nya byxor.

  Liked by 1 person

  1. Alla företag skattar statligt. Det är ev. anställda som beskattar sin lön i den kommun och det landsting de tillhör… Så nej, pengarna går inte till en region, de går till en organisation som heter skatteverket och sen försvinner de in i ett stort svart hål där byrårati och annat i statliga organsiationer som styrs av en ledningsgrupp (Regering tror kag det kallas) som glömt vem ”kunden” är…

   Liked by 1 person

 9. Stolt norrbottning som jag är kan jag konstatera att ja, det vore en tilltalande tanke. Men nu är det så att det var pengar från södra Sverige och storstadsregionerna, då var de inte så stora och är det inte nu heller f.ö, som bekostade utbyggnaden av älvarna, exploateringen av gruvorna etc etc. Sen har det betalat sig tillbaka flera gånger om, en investering som var bra helt enkelt till skillnad från t.ex brunkolsgruvorna i tyskland…

  Hade Norrbottningarna gjort det själv hade det aldrig hänt, tråkigt nog upplever i alla fall jag att de flesta norrbottningar (kan inte jämföra med mycket annat) är stockkonservativa, otroligt förändringsobenägna och har ett rättspatos där det är enkelt att peka på orättvisorna och inte se rättvisorna. Så jag är extremt kluven. Visst är det enkelt att ta ett dukat bord och bära ut det på altanen, det kräver förhållandevis litet arbete jämfört med att laga maten och duka fram den…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s